dinsdag 29 oktober 2019
Freek Erens, Productmanager Adapcare.
Oktober 2019
Wie wil het niet? Een goede overdracht van je medisch dossier als je vanuit het ziekenhuis naar een verpleeghuis, een instelling voor revalidatie of terug naar huis gaat. Je wilt dat de vervolgzorg goed geregeld is, dat je arts en verpleegkundige de actuele informatie uit het ziekenhuis hebben. En natuurlijk wil je die informatie ook in je eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) bekijken.
Veilige en gestructureerde communicatie, dat is de belofte van zorginformatiebouwstenen (ZIB’s), een nieuwe standaard voor de uitwisseling van gegevens tussen zorgprofessionals en zorggebruikers. Immers, zonder eenheid van taal is er geen communicatie tussen systemen en geen begrip tussen mensen. Dat klinkt goed, maar is dat ook echt haalbaar in het gefragmenteerde zorglandschap van Nederland?
In totaal zijn er 100 ZIBs, een paar voorbeelden: Patiënt, Zorgaanbieder, Behandeldoel, Huidaandoening, Polsfrequentie, Taalvaardigheid, Pijnscore en VermogenTotDrinken. Als Adapcare nemen we deze ZIB’s op in ons ECD Pluriform Zorg om daarmee elektronisch te kunnen communiceren met PGO’s en andere informatiesystemen. Samen met CuraMare, een ziekenhuis én VVT-organisatie, realiseren we een elektronische overdracht van het medisch dossier in een proeftuin eOverdracht op de Zuid-Hollandse eilanden.
Door zo concreet bezig te zijn hebben we inmiddels een goed beeld gekregen van de mogelijkheden en beperkingen van de ZIB’s. We hebben o.a. een papieren overdrachtsformulier bekeken dat daadwerkelijk gebruikt wordt in de communicatie tussen ziekenhuis en verpleeghuis. 95% van alle informatie in dit formulier wordt door ZIB’s afgedekt, dat geeft hoop. Maar er zijn ook een paar serieuze tekortkomingen die eerst opgelost moeten worden om de ZIB’s landelijk te kunnen uitrollen:
In één organisatie is het mogelijk om definities en procedures af te spreken zodat collega’s elkaars informatie als ‘waar’ kunnen vertrouwen, maar is dat ook mogelijk tussen organisaties? Uiteindelijk is de kernvraag of de ‘reikwijdte van waarheid’ (‘scope of truth’) opgerekt kan worden tot een netwerk van organisaties. Is de informatie van een andere organisatie ‘waar’ genoeg om in het informatiesysteem opgenomen te worden alsof het eigen informatie is? Of blijft het tweederangs informatie, nuttig om als input te hebben bij het uitvoeren van de intake, maar daarna niet meer relevant? In dat geval hebben de ZIB’s niets opgelost, dan kan het dossier net zo goed als een PDF per beveiligde mail verstuurd worden.
Gelukkig is ons ambitieniveau hoger, we streven naar een overdracht die gebruikt kan worden in zowel de cure als de care, én past in een goed samenwerkingsproces. Dat is een weg van overleg en verdieping om elkaars werelden te begrijpen.Techniek is dan misschien wel de kleinste hobbel om te nemen, eenheid van taal tussen patiënten, cliënten, zorgverleners én leveranciers is het echte vraagstuk dat opgelost moet worden om van zorginformatiebouwstenen een succes te maken.